fbpx

Magento vs WooCommerce

Benr WooCommerce vs Magento

Magento vs WooCommerce

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten welk platform zij het beste kunnen gebruiken WooCommerce of Magento. Deze vraag wordt niet minder nu dat bekend is dat vanaf juni 2020 de ondersteuning stopt voor zowel Magento Open Source 1 (voorheen bekend als Community editie) als voor Magento Commerce 1 (voorheen bekend als Enterprise editie). De grote vraag is hoe moet het nu verder met jouw webshop? Wat zijn de opties?

Magento 2

Wanneer je eerder met Magento 1 hebt gewerkt lijkt Magento 2 in eerste instantie de meest voor de hand liggende optie. Toch is dit niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Magento 2  is namelijk compleet anders dan zijn voorganger. Dit betekent dat wanneer je jouw webshop Magento 2 klaar wilt hebben er een nieuwe omgeving gebouwd moet worden. Wanneer je kiest voor Magento 2 loop je het risico dat plug-ins en functionaliteiten die jij voor jouw webshop nodig hebt, nog niet beschikbaar zijn in de nieuwe versie. De overstap naar Magento is dan ook geen upgrade, maar een complete migratie.

Maar dat neemt niet weg dat Magento ook vele voordelen heeft. Zo heeft Magento geen limiet voor het aantal producten wat je kunt plaatsen op je webshop. Dat maakt Magento het perfecte platform voor grote bedrijven die een grote webshop willen ontwikkelen. Ten slotte heeft Magento een zeer actieve community. Hierdoor is er op elke vraag wel een antwoord. En ook niet onbelangrijk zijn de duizenden gratis en betaalde extensies voor Magento.

Dit neemt helaas niet weg dat beheerders van Magento 1 webshops actie moeten ondernemen. Het is een  flinke verandering om een shop van Magento 1 naar 2 om te zetten. Een mooi alternatief kun je zoeken in een WooCommerce webshop, want de support van Magento 1 loopt op zijn eind.

WooCommerce

Welke voordelen zien wij van WooCommerce? Wellicht is WooCommerce de oplossing voor jou om de ruimte tussen Magento 1 en Magento 2 op te vullen. En kan het zo ook een goed alternatief zijn voor jouw webshop. Maar wat zijn dan de voordelen van het gebruik van WooCommerce? WooCommerce is geen op zichzelf staand stukje software. Het is een uitbreiding van WordPress. WordPress is van origine blogsoftware en is door de jaren heen uitgegroeid tot het meest gebuikte CMS. Daarnaast ontwikkelt WooCommerce zich razendsnel. WooCommerce is een open-source software wat ervoor zorgt dat ontwikkelingen zich razendsnel doorvoeren in vergelijking met andere software waarbij de code enkel bekend is bij de makers. Verbeteringen worden dan ook continu aangebracht in WooCommerce.

 

Ook is WooCommerce zeer geschikt voor zoekmachine optimalisatie (SEO). En dat is erg belangrijk als je met jou webshop resultaten wilt behalen. WooCommerce voldoet aan alle basisvereisten voor een goede positie in zoekmachines. Zoals het eenvoudig aanpassen van de URL structuur, gebruik van categorieën en een alt-tekst bij afbeeldingen.

 

Uiteraard wil je ook een goed beeld krijgen van hoe jouw webshop functioneert. En dat kan met WooCommerce. Met WooCommerce kun je met de rapportage functionaliteit zien welke producten het goed doen op jouw webshop, je kunt de omzetten per tijdsperiode zien, het bedrag aan gegeven korting of het aantal bestellen. WooCommerce zorgt dan ook voor een duidelijk overzicht van belangrijkste gegevens van jouw webshop.

 

Wel is het zo dat als je een WooCommerce webshop wilt je wel de nodige technische kennis moet bezitten. Je moet namelijk een hosting pakket hebben, de software downloaden, een template aanschaffen en vervolgens relevante plug-ins downloaden voordat je daadwerkelijk kunt beginnen. Wanneer je ook zelf het design van de website wilt bepalen, dan kom je in veel gevallen niet om HTML en CSS heen.

 

Het gaat nu dan ook om de afweging tussen WooCommerce en Magento. Het gaat er in dit geval niet direct om welke platform het beste is, want ieder platform heeft zijn plus- en minpunten. Belangrijk is dat je kijkt naar welk platform het beste bij jouw bedrijf past. Ben je van plan om een hele grote webshop te ontwikkelen dan kun je het beste kiezen voor Magento, maar voor een eenvoudige klein tot middelgrote webshop en een meer gebruiksvriendelijk platform kun je het beste kiezen voor WooCommerce. Geïnteresseerd in een WooCommerce webshop en de voordelen hiervan? Neem dan gerust contact met ons op!